Hoe kies ik de juiste zetel?
Ga je een nieuwe zetel kopen? Uiteraard wil je de beste keuze maken en de zetel vinden die helemaal past bij jouw interieur en die ook nog eens comfortabel zit. Wij helpen je graag met een aantal handige en praktische tips.
Welk type zetel en welk formaat kies ik voor mijn interieur?
Wij begrijpen dat het lastig is om de perfecte zetel te kiezen. Daarom helpen we je graag een handje. De keuze is namelijk zeer divers, maar er zijn in de basis zes verschillende type zetels te onderscheiden: hoeksalons, 2-zits zetels, 2,5- en 3-zits zetels, 3,5 en 4-zits zetels, slaapzetels en maatwerk/modulaire zetels. Welke zetel je uiteindelijk kiest, is onder andere afhankelijk van de grootte van je woonkamer en je persoonlijke voorkeur. Hieronder vind je een overzicht van de zes verschillende type zetels:
Hoeksalons
Wilt je graag veel ruimte op je zetel, zodat je gezellig met z’n allen comfortabel genoeg kunt zitten of wil je gewoon lekker languit kunnen liggen zonder dat anderen daar last van hebben? Dan is een hoeksalon een echte aanrader! Heb je een grote woonkamer? Zet de hoeksalon dan vrij in de ruimte. Je kunt de zetel natuurlijk ook in een hoek van de kamer zetten. Meet vooraf wel goed de beschikbare ruimte op. Heb je een hoekzetel gevonden? Leg dan kranten uit op de vloer ter grootte van de zetel. Zo kun je goed zien of de zetel past. Zo voorkom je teleurstellingen.
2-zits zetels
Heb je geen grote woonkamer, maar wil je wel een aangename zetel? Kies dan voor een knusse 2-zits zetel. Zet er nog één of twee fauteuils bij voor voldoende zitruimte voor iedereen. Heb je juist een grote woonkamer? Dan is een 2-zits zetel een welkome aanvulling op bijvoorbeeld jouw 3-zits zetel of kies voor twee 2-zits zetels en geef zo je interieur een warme en gezellige uitstraling. Omdat een 2-zits zetel relatief klein is, kun je de zetel heel
gemakkelijk verplaatsen en spelen met je interieur. Tot slot is een 2-zits zetel ook ideaal voor andere ruimtes dan de woonkamer. Heb je een grote slaapkamer? Zet er dan een leuk zeteltje in. Voor studentenkamers is een compacte 2-zits zetel ook ideaal.
2,5 en 3-zits zetels
Is je woonkamer niet klein, maar ook niet heel groot? Dan is een 2,5 of 3-zits zetel perfect voor jou. Een 2,5 zits zetel is net iets groter dan een 2-zits zetel en zo kun je dus met z’n tweeën erg comfortabel zitten. Wil je nog wat extra ruimte voor bijvoorbeeld de hond of de kat of wil je gewoon lekker languit kunnen liggen in je eentje? Kies dan voor een 3-zits zetel. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een combinatie van zetels te maken. Zet bijvoorbeeld een 3-zits zetel en een 2-zits zetel in je zithoek. Of kies voor een 2,5 zits zetel gecombineerd met één of twee stijlvolle fauteuils. Alles kan!
3,5 en 4-zits zetels
Voor mensen die echt veel ruimte hebben is een 3,5 of 4-zits zetel een echte aanrader. Met deze zetels heb je in één klap zitruimte voor het hele gezin. Uiteraard kun je een 3,5 of 4-zits zetel ook combineren met andere zitmeubelen. Een grote hocker is ook een perfecte aanvulling op een grote zetel. Gebruik de hocker als voetenbank of als salontafel.
Houd er wel rekening mee dat een grote zetel niet gemakkelijk te verplaatsen is. Houd je ervan om je interieur af en toe helemaal te veranderen? Dan is dit type zetel minder geschikt voor jou.
Slaapzetels
Heb je regelmatig gasten die blijven slapen of ben je student en wil je overdag graag op de zetel kunnen zitten en 's nachts slapen? Een slaapzetel kan dan een goede oplossing zijn. Een goede slaapzetel is comfortabel als zetel en als bed en past daarnaast ook nog perfect in jouw interieur.
Slaapruimte
Een eenpersoons slaapzetel is in opgevouwen toestand vaak meer een fauteuil dan een zetel. Handig als je niet genoeg ruimte hebt voor een zetel of je huidige driezitter wilt aanvullen met een klein slaapzeteltje! Je tovert deze zetel in een handomdraai om tot een comfortabel tweepersoonsbed. Vaak heb je onder de kussens opbergruimte om lakens en een dekbed op te bergen.
Klapsysteem
Er bestaan twee verschillende systemen om je zetel te veranderen naar een bed. Er zijn zetels waarbij je de rugleuning naar beneden kunt klappen (dwarsslaapmechaniek) en er zijn zetels waarbij je de zitting naar voren kunt trekken. Bij de zetel waarbij de rugleuning naar beneden kunt klappen, heb je genoeg ruimte achter de zetel nodig of je moet de zetel naar voren kunnen schuiven om zo voldoende ruimte te maken. Bij het systeem waarbij je de zitting naar voren kunt trekken heb je voldoende ruimte nodig voor de zetel. Let hier dus op bij het kiezen van een slaapzetel.
Maatwerk/Modulaire zetels
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je droomzetel zelf samen te stellen. Met de online zetelconfigurator van Leen Bakker kan dat! Hier heb je keuze uit 10 verschillende modellen, die je helemaal naar eigen wens samenstelt. Je kiest zelf de opstelling, de bekleding en de kleur. Bij sommige zetels heb je ook keuze uit verschillende soorten pootjes en armleuningen. En als extra optie kun je kiezen voor de mate van zitcomfort en hoofdsteunen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.
Populaire banken
Welke bekleding kies ik en wat zijn de voor- en nadelen?
De bekleding van een zetel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de zetel. Daarnaast heeft iedere bekleding specifieke eigenschappen op gebied van 'aaibaarheid', levensduur, lichtechtheid en onderhoudsgemak. Binnen het zetelassortiment van Leen Bakker vind je een breed scala aan meubelstoffen. Of je nu gaat voor een zetel met een uitgesproken kleur, je kiest voor een zetel met een erg zachte en aaibare stof of je zoekt naar een zetel met natuurlijke look: er is altijd een zetel met het materiaal dat bij jouw wensen en eisen aansluit!
De verschillende soorten bekleding op een rijtje
Globaal kun je de bekleding van zetels in drie groepen onderverdelen: leer en kunstleer, geweven stof van natuurlijke vezels (plantaardige vezels als katoen en dierlijke vezels als wol) en geweven stof van synthetische garens (zoals polyester). Vaak worden verschillende vezels en garens met elkaar gecombineerd, zodat de positieve eigenschappen van het ene materiaal de andere eigenschappen versterken. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten bekleding met hun voordelen en nadelen op een rijtje.
Polyester
Polyester is één van de meest voorkomende soorten bekleding voor zetels. Het is een veelzijdige vezel die vaak in combinatie met andere vezels wordt gebruikt omdat het aangenaam aanvoelt, het sterk is en het onderhoudsvriendelijk is.
Wat zijn de voordelen van polyester?
✔ Kan goed tegen zonlicht en is dus minder onderhevig aan verkleuring
✔ Neemt nagenoeg geen vuil en vocht op
✔ Kreukvrij
✔ Natuurlijke glans
Wat zijn de nadelen van polyester?
- De stof is ietwat statisch
Fluweel/velours
Fluweel, ook wel velours of velvet genoemd, is een stofsoort met een harig oppervlak. Hierdoor voelt de stof erg zacht aan. Velours heeft een natuurlijk schaduweffect, dat meubels een karakteristiek uiterlijk geeft.
Wat zijn de voordelen van fluweel/velours?
✔ Een chique en klassieke uitstraling
✔ Voelt comfortabel aan een heeft een hoog aaibaarheidsgehalte
Wat zijn de nadelen van fluweel/velours?
- Onderhevig aan slijtage door gevoeligheid van de stof.
Kunstleder
Kunstleder ziet er prachtig uit, heeft vaak een mooie glans en het voelt erg aangenaam aan. Omdat het veel beter te betalen is dan echt leder, wordt deze budgetvriendelijke bekleding veel gebruikt in de meubelindustrie.
Wat zijn de voordelen van kunstleder?
✔ Lijkt op echt leder, maar het is een stuk goedkoper
✔ Heeft geen natuurlijke ‘beschadigingen’, zoals bij echt leer
✔ Luxueuze uitstraling, gemakkelijk in onderhoud
✔ Diervriendelijk
Wat zijn de nadelen van kunstleder?
- Er treedt eerder plooivorming op dan bij echt leer.
Microleder
Microleder is samengesteld uit een microvezel bovenlaag en een onderlaag van ledervezels. Microleder is daarom net zo dicht en stevig als echt leer! Het is dan ook niet raar dat microleder veel wordt gebruikt in de meubelindustrie.
Wat zijn de voordelen van microleder?
✔ Heeft een fluweelzachte touch
✔ Het is sterk
✔ Behoeft weinig onderhoud, want het is behandeld met een vuilafstotend middel
Wat zijn de nadelen van microleder?
- Kan kleur afgeven en is dus minder kleurecht.
Katoen
Katoen is een plantaardige vezel met een natuurlijke uitstraling die erg zacht aanvoelt. Voor een natuurlijke uitstraling in jouw woning is katoen dus een goede keuze. Het voelt zacht aan en oogt warm.
Wat zijn de voordelen van katoen?
✔ Natuurlijke uitstraling
✔ Hoog zitcomfort door zachte kwaliteit
✔ Katoen ademt
Wat zijn de nadelen van katoen?
- Gevoelig voor kreuken
- Onderhevig aan verkleuring
Welke bekleding is geschikt wanneer je met je hele gezin wilt genieten van je nieuwe zetel?
Wij begrijpen als geen ander dat je met je hele gezin wilt genieten van je nieuwe zetel. Kies daarom voor een zetel die daarbij past. Wat dat inhoudt? Kies je voor een sterke stof als bekleding voor je zetel, dan houd je je zetel netjes. Zelfs als je kinderen regelmatig klimmen en klauteren! Kies daarnaast voor een stevige constructie, zodat er fijn gespeeld kan worden. Synthetische stoffen (bijvoorbeeld stoffen van 100% polyester) zijn het gemakkelijkste schoon te maken aangezien vuil niet in de stof trekt. En met een preventieve vuilafstotende spray kun je je nieuwe zetel beschermen tegen vuil.
Welke bekleding is geschikt voor een huishouden met huisdieren?
Heb je huisdieren? Ook dan is het slim voor bekleding te kiezen die daarbij past. Zo kun je letten op het type stof en op de structuur van de stof. Kies voor bekleding die tegen een stootje kan én die gemakkelijk is in onderhoud, zoals synthetische stoffen (bijvoorbeeld stoffen van 100% polyester). Stoffen met lusjes zijn minder geschikt omdat hierin halen zullen ontstaan. Bij echte leren zetels zijn krassen gemakkelijker weg te poetsen en bij te werken en ook zijn haren hier gemakkelijk te verwijderen. Spuit een nieuwe zetel altijd in met een vuilafstotende spray en gebruik ter bescherming van je zetel bijvoorbeeld een plaid of kussen waar je huisdier op kan liggen.
Welke eigenschappen bepalen het zitcomfort van mijn nieuwe zetel?
Ben je op zoek naar een nieuwe zetel? Dan is het verstandig na te denken over het zitcomfort dat bij jou past. Zie je jezelf al neerploffen in een zachte zetel na een lange werkdag? Of heb je liever een stevige zetel waarop je ’s avonds nog fijn een goed boek leest, je nog wat werk kunt verrichten, je wat kunt borrelen of je spelletjes kunt spelen? Je perfecte zetel moet passen bij je leefsituatie. Wat heeft zitcomfort daarmee te maken? Heeft je zetel het ultieme zitcomfort, dan kun je jarenlang genieten van je aankoop. Zitcomfort wordt bepaald door de zithoogte en zitdiepte van de zetel, door de hardheid van de zetel, door de vulling van de zitting en door de kussens.
Zithoogte
De ideale zithoogte kun je bepalen door tegen de rug van de zetel te gaan zitten. Kun je je voeten dan nog op de grond zetten, dan is de zithoogte prima. Grote mensen zullen dus liever een wat hogere zetel willen in vergelijking tot kleinere mensen. Maar de zithoogte van een zetel hangt ook samen met het soort zetel. Zo zijn zetels met een lage zithoogte vaak wat meer geschikt om in neer te ploffen, en hebben zetels met een hogere zithoogte vaak een wat actievere zit. Weet je niet goed wat je het fijnste vindt? Probeer dan diverse Leen Bakker zetels in de winkel bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
Zitdiepte
De ideale zitdiepte is wanneer er ongeveer een handdikte ruimte is tussen de holte van de knie en de zitting. Grotere mensen zullen dus liever een wat diepere zetel willen in vergelijking tot kleinere mensen. Zitdiepte is dus erg persoonlijk! Een diepe zetel geeft daarnaast het echte lounge-effect, terwijl een minder diepe zetel ervoor zorgt dat je wat meer rechtop zit. Wil je een beetje van beide? Bij een diepe zetel kan er met kussens tóch voldoende comfort worden gegeven!
Hardheid
Kies je voor een harde of een zachte zetel? Dat is natuurlijk afhankelijk van waar je de zetel voor gebruikt. Wil je graag fijn kunnen relaxen op de zetel, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken? Dan is een zachte zetel misschien wel iets voor jou. Zit je graag op de zetel te werken of gebruik je hem om op te eten? Dan past een hardere zetel wellicht beter bij jou.
Vulling van de zitting
Het zitcomfort van een zetel wordt ook bepaald door de vulling van de zitting. Vaak wordt voor de vulling van zetels gebruik gemaakt van polyether en koudschuim. Een zetel met polyether vulling is vaak goed betaalbaar én biedt goed zitcomfort. Koudschuim is een duurder materiaal dat langer meegaat en erg goed zitcomfort biedt.
Kussens
Zitmeubelen hebben vaste, voorgevormde kussens of losse kussens. Vaste, voorgevormde kussens hebben een vulling die meestal gemaakt is van polyether, koudschuim en/of binnenvering. Losse rugkussens zijn vaak gevuld met veren of vlokken van polyether of koudschuim. Losse kussens hebben een zacht en comfortabel karakter. Ze maken van het zitmeubel een echte sfeermaker in huis. Hoe zachter de kussens, des te meer je wegzakt in de zetel. Vaste kussens zijn vaak wat steviger. Ze maken je zetel een plaats om lang te vertoeven. Of je nu wilt loungen of je juist liever wat actiever zit: bij Leen Bakker vind je de zetel die aan jouw wensen en eisen voldoen. Daarnaast hebben wij in ons assortiment diverse sierkussens opgenomen. Hiermee kun je het zitcomfort van jouw zetel vergroten én maak je het gezellig in huis!
Kom proefzitten in één van onze Leen Bakker winkels
Moet de zetel functioneel zijn of zoek je een echte relaxzetel om ook op te kunnen liggen? Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen voor een zetel met een actieve zit (een stevige zetel met korte zit) of voor een relaxzetel (een soepele zetel met diepe zit of hoekelement). Als je graag eerst wat zetels probeert, kunt je altijd langskomen in één van onze Leen Bakker winkels. Kom proefzitten en laat je adviseren door onze vakkundige medewerkers. Zo weet je zeker dat je kiest voor een zetel met het juiste zitcomfort voor jou!